Το ύψος μας επηρεάζει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από τον αερόσακο !

Πήγαινε κάτω

Το ύψος μας επηρεάζει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από τον αερόσακο !

Δημοσίευση από Βασίλης 1 98 Την / Το Τετ Μάης 07, 2008 12:01 am

Τό ύψος μας επηρεάζει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από τον αερόσακο του αυτοκινήτου

Από την 19-05-2007

Τελικά, το ύψος που έχει ένας ενήλικας επηρεάζει τον κίνδυνο να τον τραυματίσει ο αερόσακος του αυτοκινήτου στο οποίο οδηγεί ή επιβαίνει.Μία νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε τροχαία με περισσότερους από 67.000 οδηγούς και συνοδηγούς, έδειξε ότι οι πολύ ψηλοί και οι πολύ κοντοί είχαν αυξημένες πιθανότητες σοβαρών κακώσεων από τον αερόσακο - ιδίως όταν κάθονταν πολύ κοντά σε αυτόν.

Τα τροχαία αυτά συνέβησαν στην διάρκεια 11 ετών. Όπως έδειξε η νέα μελέτη, μολονότι οι αερόσακοι ήταν προστατευτικοί για τα άτομα με μεσαίο ύψος (από 1,57 έως 1,78 μέτρα), αύξαναν τις πιθανότητες τραυματισμού των ατόμων με ύψος κάτω από 1,50 μέτρο και πάνω από 1,87 μέτρα.

Ο δρ Κραίγκ Νιούγκαρντ, από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ, παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στο συνέδριο της Εταιρείας Ακαδημαϊκής Επείγουσας Ιατρικής, που διεξήχθη στο Σικάγο.

«Τα τελευταία 10-15 χρόνια, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αερόσακους», είπε ο δρ Νιούγκαρντ στο Ρόιτερς. «Οι αερόσακοι έχουν σχεδιαστεί για να είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός των αυτοκινήτων, αλλά καθώς περνούν τα χρόνια και συλλέγουμε περισσότερα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν να τραυματιστούν από αυτούς, αντί να ωφελούνται».

«Αυτό είναι καλά τεκμηριωμένο στα παιδιά, ενώ υπάρχουν και κάποια στοιχεία για τους βραχύσωμους ενήλικες», πρόσθεσε. «Ωστόσο, η συσχέτιση των ενηλίκων ποτέ δεν είναι τεκμηριωθεί οριστικά».

Ο δρ Νιούγκαρντ και οι συνεργάτες αποφάσισαν να εκπονήσουν τη νέα μελέτη για να διερευνήσουν εάν το μέγεθος του σώματος (τόσο το ύψος, όσο και το βάρος) σχετίζεται με τον κίνδυνο τραυματισμού από έναν αερόσακο στους ενήλικες που κάθονται στις μπροστινές θέσεις των οχημάτων (οδηγοί και συνοδηγοί).

Μεταξύ 52.552 οδηγών και 14.732 συνοδηγών, που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα στη διάρκεια των 11 ετών της μελέτης, το 2,5% των οδηγών και το 2,6% των συνοδηγών τραυματίσθηκαν σοβαρά.

«Οι μικρόσωμοι και μεγαλόσωμοι ενήλικες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από τον αερόσακο, αντί να ωφελούνται», είπε ο δρ Νιούγκαρντ.

Ωστόσο, το σωματικό βάρος δεν φάνηκε να αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στους τραυματισμούς. Αυτό ενδεχομένως αποτελεί πολύ σημαντική παρατήρηση, διότι πολλοί «έξυπνοι» αερόσακοι χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος για να καθορίσουν πως θα αναπτυχθούν σε περίπτωση τροχαίου.

Με βάση τα ευρήματα της νέας μελέτης, ο δρ Νιούργκαρντ συνιστά στους συνοδηγούς, οι οποίοι συμβαίνει να είναι πολύ ψηλοί ή πολύ κοντοί, να κάθονται καλύτερα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, τα οποία ούτως ή άλλως θεωρούνται ασφαλέστερη θέση έναντι των μπροστινών.

Οι επιλογές για τους οδηγούς, είναι λιγότερες. «Για όσους είναι πολύ κοντοί ή πολύ ψηλοί, η σύσταση είναι να προσπαθούν να κάθονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον αερόσακο – τουλάχιστον 30 εκατοστά», είπε ο δρ Νιούργκαρντ.

«Ωστόσο, αυτό που πιθανώς πρέπει να γίνει στο μέλλον είναι να αποκτήσουν τη δυνατότητα όσοι έχουν τέτοιο ύψος να διαθέτουν έναν διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης για τον αερόσακό τους».
πηγή: ΑΠΕ *Αναδημοσίευση*

Βασίλης 1 98

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 52
Ηλικία : 50
Τόπος : Αθήνα
Υψος : 1 98
Registration date : 24/04/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Το ύψος μας επηρεάζει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από τον αερόσακο !

Δημοσίευση από Δημήτρης Την / Το Τρι Μάης 13, 2008 9:17 am

Καλημέρα Βασίλη,

Ίσως να κρύβεται μία αλήθεια εδώ, αλλά για να είμαστε πιο καθησυχαστικοί, ανεφέρεται μόνο μία πιθανότητα χωρίς άλλα στοιχεία. Προσωπικά, ας κοιτάμε να έχουμε ευρύχωρα αυτοκίνητα που λογικά ο αερόσκακος προσαρμόζεται στο μέγεθος του οχήματος άρα ταιριάζει καλύτερα και σε εμάς. Για παράδειγμα οχήματα από την κατηγορία του μεσαίου (1600 cc) και πάνω. Ακόμα και τα geep λογικά είναι πιο ασφαλή λόγω κι όγκου και ύψους (αν και για αυτά έχω μία αρνητική θέση όσο αφορά τις πόλεις και το περιβάλλον).

Κι ακόμα σε ταξί, ας μπαίνουμε στο πίσω κάθισμα, εκτός και αν το εμπρός είναι άνετο και αρκετά πίσω.

Δημήτρης Μ (1,97 μ.) Πάτρα

ΥΓ: Μπράβο για το φόρουμ, θα προσπαθήσω να το επισκέπτομαι συχνά.
Ευελπιστώ και στις ζωντανές συναντήσεις μας.

Δημήτρης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Το ύψος μας επηρεάζει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε από τον αερόσακο !

Δημοσίευση από Pantelis Την / Το Πεμ Μάης 29, 2008 3:21 pm

Εγώ διαφωνώ με τον φίλο Δημήτρη στο εξής...
Τα τύπου geep αυτοκίνητα είναι εν γένει πιο επικίνδυνα από τα υπόλοιπα γιατί έχουν άκαμπτο πλαίσιο, έτσι η δύναμη ακινητοποίησης επηρεάζει άμεσα τους επιβάτες. Είναι πιο ψηλά τι κέντρο βάρους και έτσι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανατροπής.
Για τους αερόσακους όμως, δεν πιστεύω πως τα ψηλά άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Εκ τον πραγμάτων είμαστε απομακρυσμένοι από το τιμόνι και σε μία πιθανή εμπλοκή σε ατύχημα, ο χρόνος που θα χρειαστεί η αδράνεια να μας φέρει σε επαφή με τον αερόσακο είναι πιο μεγάλος από ότι για τους υπολοίπους....

Pantelis

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ηλικία : 52
Τόπος : Αθηνα
Υψος : 1,92
Registration date : 29/05/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης