Αρθρο για τις έρευνες ασφάλειας στα αυτοκίνητα...ακόμα για για τους πεζούς !!!!

Πήγαινε κάτω

Αρθρο για τις έρευνες ασφάλειας στα αυτοκίνητα...ακόμα για για τους πεζούς !!!!

Δημοσίευση από Βασίλης 1 98 Την / Το Σαβ Οκτ 04, 2008 9:59 pm

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, απλά αναρωτιόμαστε πόσο δίκιο έχουμε να λέμε πως πρέπει να γίνονται ειδικές έρευνες για τους ψηλότερους επιβάτες πάνω από τον μέσο όρο που χρησιμοποιούν στις έρευνες...
Πρέπει να βρούμε στοιχεία που είδη υπάρχουν ...Βοηθήστε... για να απευθυνθούμε στους ανάλογους ευρωπαικούς οργανισμούς....

Δοκιμές ασφάλειας EuroNCAP
Για τους πεζούς τα κάνουν όλα Κυριακή, 14.09.08


Τα αποτελέσματα των crash test
Αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των αυτοκινήτων εξαγγέλθηκαν από τον οργανισμός EuroNCAP προκειμένου να αναγκάσει τους κατασκευαστές να λάβουν σοβαρότερα υπ' όψιν τους την προστασία των πεζών.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ
Από τον οργανισμό EuroNCAP δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών σε τέσσερα αυτοκίνητα Daihatsu Cuore, Lancia Delta, Renault Koleos και Mercedes M-Class, καθώς και στην επαναληπτική δοκιμή του Hyundai i30. Αν και η βαθμολογία τους ήταν υψηλή, παραμένει εξοργιστικό το γεγονός ότι σε κανένα από αυτά τα αυτοκίνητα (ή από όσα άλλα έχουν δοκιμαστεί) δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η προστασία των πεζών.

Ετσι, αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης από το 2009 των δοκιμών, οι οποίες πιστεύεται ότι θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να κάνουν τις επόμενες γενιές των αυτοκινήτων φιλικότερες προς τους πεζούς σε περίπτωση ατυχήματος.

Ως μέγιστη διάκριση που θα ισχύσει από του χρόνου (πρώτες δοκιμές Φεβρουάριο) παραμένουν τα 5 αστέρια, αλλά στη διαμόρφωσή της θα προσμετράται η προστασία παιδιών και πεζών, ενώ σήμερα βαθμολογούνται ανεξάρτητα. Επίσης, βαθμοί θα συγκεντρώνονται για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας (ESP, TC κ.λπ.) και η προστασία του αυχένα των επιβατών.

Πώς γίνονται οι δοκιμές για πεζούς


Η βαθμολογία εξάγεται έπειτα από δοκιμές με παιδιά και ενήλικες κοντά στα 40 χμ./ώ. Για την προστασία που παρέχεται στους πεζούς δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί ανδρείκελο όπως στις άλλες δοκιμές. Αν και μπορεί να ελεγχθεί το σημείο επαφής του προφυλακτήρα με το πόδι του πεζού, είναι αδύνατο να ελεγχθεί το σημείο επαφής του κεφαλιού με το καπό, γι’ αυτό γίνονται ξεχωριστές δοκιμές. Εξετάζεται η προστασία από τον προφυλακτήρα στα πόδια, μετά αξιολογείται η προστασία του εμπρός μέρους του καπό στο οποίο θα προσκρούσει το επάνω μέρος των ποδιών. Τέλος, το επάνω μέρος του καπό στο οποίο θα προσκρούσει το κεφάλι του πεζού.

Η προστασία μπορεί να βελτιωθεί με πιο φιλικούς προς τους πεζούς προφυλακτήρες, οι οποίοι παραμορφώνονται όταν χτυπήσουν το πόδι. Ο τραυματισμός θα είναι μικρότερος εάν το σημείο επαφής είναι χαμηλά (μακριά από το γόνατο) και εάν οι ασκούμενες δυνάμεις μοιραστούν σε μεγαλύτερο μέρος του ποδιού.

Το εμπρός μέρος του καπό μπορεί να γίνει πιο φιλικό εάν αφαιρεθούν όλα τα σκληρά στοιχεία του. Για να προστατευθεί το κεφάλι, πρέπει να μπορεί να αποστρακιστεί στο επάνω μέρος του καπό. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει επαρκής χώρος υποχώρησης του καπό, δίχως να εμποδίζεται από σκληρά σημεία που εξέχουν από τον κινητήρα.

Προστασία πεζών
Πλαστικά μέρη που προσομοιώνουν τα ανθρώπινα μέλη εκτοξεύονται στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου με ταχύτητα 40 χμ./ώ.

Daihatsu Cuore

Μετωπική πρόσκρουση
Η καμπίνα και ο χώρος για τα πόδια του οδηγού δεν παραμορφώθηκαν κατά την πρόσκρουση. Η ταχύτητα ανοίγματος του αερόσακου του συνοδηγού προβλημάτισε με το ενδεχόμενο πρόκλησης τραυμάτων στο πρόσωπο και στα μάτια. Η κολόνα του τιμονιού και όλο το υδραυλικό όπως και η μίζα είναι επικίνδυνα για το μηρό του οδηγού. Το καπάκι στο ντουλαπάκι και οι βραχίονες στήριξής του επικίνδυνα για το μηρό του εμπρός συνεπιβάτη (οριακή προστασία ).

Πλευρική πρόσκρουση
Οριακή προστασία θώρακα λόγω υψηλού φορτίου που μεταδίδεται στη σπονδυλική στήλη του οδηγού. Το Cuore που δοκιμάστηκε δεν διέθετε αερόσακο οροφής, οπότε δεν δοκιμάστηκε πρόσκρουση σε στύλο.

Προστασία παιδιών
Ο αερόσακος εμπρός δεξιά απενεργοποιείται για τοποθέτηση παιδικού καθίσματος. Το ταμπελάκι για τους κινδύνους από την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος χωρίς απενεργοποίηση του αερόσακου είναι εμφανής.

Προστασία πεζών
Ανεπαρκής προστασία από το καπό για πόδια / κεφάλι.

Hyundai i30

Μετωπική πρόσκρουση
Το i30 την πρώτη φορά είχε κακό αποτέλεσμα, αποσύρθηκε και ξαναγύρισε έχοντας βελτιώσει την προστασία των μηρών των εμπρός επιβατών, αλλά ακόμα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από την κολόνα του τιμονιού και τη μίζα. Η καμπίνα και ο χώρος για τα πόδια δεν παραμορφώθηκαν.

Προστασία παιδιών
Ο αερόσακος εμπρός δεξιά απενεργοποιείται για παιδικό κάθισμα. Δεν παρέχεται σαφής προειδοποίηση για τους κινδύνους από την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος χωρίς απενεργοποίηση του αερόσακου. Δεν ήταν επαρκώς τονισμένη η ύπαρξη βάσεων στήριξης για παιδικό κάθισμα στα πίσω καθίσματα.

Προστασία πεζών
Η προστασία για κεφάλι παιδιού καλή, αλλά ανεπαρκής για ενήλικες όπως και η προστασία από το εμπρός μέρος του καπό.

Lancia Delta

Μετωπική πρόσκρουση
Η καμπίνα και ο χώρος στα πόδια του οδηγού δεν παραμορφώθηκαν. Γόνατα και μηροί εμπρός επιβατών καλά προστατευμένοι. Τα συστήματα συγκράτησης προστατεύουν εξίσου καλά τα κάτω άκρα επιβατών διαφορετικού ύψους ή όταν κάθονταν σε διαφορετική στάση.

Πλευρική πρόσκρουση
Το Delta συγκέντρωσε τη μέγιστη βαθμολογία σε πλευρική πρόσκρουση και σε στύλο.

Προστασία παιδιών
Στη μετωπική, ο θώρακας του ομοιώματος 3χρονου παιδιού εκτέθηκε σε υψηλές κάθετες επιταχύνσεις, δείχνοντας κίνδυνο τραυματισμού. Ο αερόσακος του συνεπιβάτη μπορεί να απενεργοποιηθεί μέσω του υπολογιστή του αυτοκινήτου για τοποθέτηση παιδικού καθίσματος σ’ αυτή τη θέση. Η προειδοποίηση για τους κινδύνους χρήσης παιδικού καθίσματος χωρίς την απενεργοποίηση του αερόσακου υπάρχει σε όλες τις γλώσσες των χωρών στις οποίες πωλείται το Delta.

Προστασία πεζών
Ανεπαρκής προστασία για τα πόδια και το κεφάλι των πεζών από το καπό.

Renault Koleos

Μετωπική πρόσκρουση
Η καμπίνα και ο χώρος για τα πόδια του οδηγού δεν παραμορφώθηκαν κατά την πρόσκρουση. Η κολόνα του τιμονιού μπορεί να τραυματίσει τους μηρούς του οδηγού. Το εσωτερικό άκρο από το ντουλαπάκι και το τελείωμα του ταμπλό επικίνδυνα για τους μηρούς του συνοδηγού- προστασία οριακή.

Προστασία παιδιών
Ο δεξιός αερόσακος απενεργοποιείται για τοποθέτηση παιδικού καθίσματος. Οι βάσεις παιδικού καθίσματος πίσω ήταν επαρκώς τονισμένες.

Προστασία πεζών
Ανεπαρκής προστασία για τα πόδια και το κεφάλι παιδιών και ενήλικων πεζών.

Mercedes M-Class

Μετωπική πρόσκρουση
Η δοκιμή έγινε με απενεργοποιημένο το σύστημα pre-safe. Γόνατα και μηροί προστατεύθηκαν καλά. Τα συστήματα συγκράτησης προστατεύουν εξίσου καλά τα κάτω άκρα επιβατών διαφορετικού ύψους ή επιβατών που κάθονται σε διαφορετική στάση.

Πλευρική πρόσκρουση
Το ML συγκέντρωσε τη μέγιστη βαθμολογία σε πλευρική πρόσκρουση και σε στύλο.

Προστασία παιδιών
Ανεπαρκής η προειδοποιητική ταμπέλα για τους κινδύνους από μη απενεργοποίηση αερόσακου πριν την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος κ.λπ. Το ML διαθέτει (προαιρετικά) σύστημα που αντιλαμβάνεται τo παιδικό κάθισμα, απενεργοποιώντας αυτόματα τον αερόσακο.
Χωρίς αυτό απαγορεύεται η τοποθέτηση παιδικού καθίσματος επειδή δεν απενεργοποιείται ο αερόσακος. Ασαφής η ένδειξη για βάσεις ISOFIX του παιδικού καθίσματος.

Προστασία πεζών
Ανεπαρκής προστασία για τα πόδια των πεζών και τα κεφάλια των παιδιών από προφυλακτήρα και καπόΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Βασίλης 1 98

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 52
Ηλικία : 50
Τόπος : Αθήνα
Υψος : 1 98
Registration date : 24/04/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αρθρο για τις έρευνες ασφάλειας στα αυτοκίνητα...ακόμα για για τους πεζούς !!!!

Δημοσίευση από Δημήτρης_97 Την / Το Τρι Οκτ 07, 2008 9:50 am

Η ανάλυση έχει πολλή λεπτομέρεια και ακρίβεια. Να δούμε πως θα βάλουμε και την παράμετρο σωματικό ύψος. Στα μέσα μεταφοράς, η μόνη αναφορά που ξέρω σε ύψος έχει να κάνει με τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας που το μέγιστο επιτρεπτό ύψος πιλότου είναι 1,89 ή 1,90, δεν θυμάμαι ακριβώς αν έχει αλλάξει κάτι τελευταία. Εδώ βέβαια μιλάμε για οριακές καταστάσεις και κάθε λεπτομέρεια είναι τρομερά σημαντική.

Θεωρώ απαραίτητο και ηθικά σωστό, να υπάρχουν σχετικές προδιαγραφές να μην μπορεί ας πούμε να μπει ένας πανύψηλος σε ένα αυτοκινητάκι μινιατούρα, γιατί παίζεις την ασφάλειά σου και ίσως την ζωή σου στην άσχημη πιθανότητα.

Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσουμε αντίστοιχα clubs της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να δούμε τι παίζει εδώ. Τι άλλο να κάνεις; Να πιέσεις το υπουργείο μεταφορών να βάλει προδιαγραφές; Και μετά σε ποιούς; στις εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς; Κομματάκι δύσκολο.

ΥΓ: Πριν 3 χρόνια είχα δει σε διθέσιο smart 3 δίμετρους (2μ, 2,07, 2,09) να μπαίνουν ένας ένας. Τον τρίτο τον πήραν αγκαλιά. Για καφέ είχαν βγει τα παιδιά και μετά προπόνηση. Ευτυχώς τα παιδιά είναι καλά σήμερα!

Δημήτρης_97

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 33
Ηλικία : 50
Τόπος : Πάτρα
Υψος : 1,97
Registration date : 14/05/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης