ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΨΗΛΟΣΩΜΩΝ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Τραύμα και υψηλόσωμοι...

Πήγαινε κάτω

Τραύμα και υψηλόσωμοι... Empty Τραύμα και υψηλόσωμοι...

Δημοσίευση από Βασίλης 1 98 Τετ Σεπ 24, 2008 1:59 pm

Τραύμα και υψηλόσωμοι ...

Το τραύμα είναι ένα είδος σωματικής κάκωσης, όταν σε «χτυπά» κάτι ή όταν «χτυπάς» εσύ σε κάτι. Οπότε, τι σχέση έχει αυτό με το να είσαι ψηλός-ή ; Πολύ.

Οι ψηλοί άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά σε αιφνίδιες προσκρούσεις και σε άλλου είδους καταστάσεις που προκαλούν τραύμα. Ο λόγος είναι ότι τα κεφάλια των ψηλών είναι πιο κοντά στις σκεπές, τα γόνατά μας πιο κοντά στο ταμπλό αυτοκινήτου, οι ώμοι μας πιο κοντά στις πόρτες. Επίσης, οι προστατευτικοί μηχανισμοί όπως οι θέσεις, οι αερόσακοι και τα υποστηρίγματα κεφαλιού είναι σχεδιασμένα για το μέσο όρο ανθρώπων και μπορεί να μην λειτουργήσουν ικανοποιητικά με ένα ψηλό άτομο. Σε μερικές περιπτώσεις, ανεπαρκώς εφαρμοσμένοι αερόσακοι και ζώνες ασφαλείας επιβατών μπορεί στην πραγματικότητα να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ σωματική κάκωση σε ένα ψηλό άτομο.
Στην πραγματικότητα, άνθρωποι πάνω από 1,83 μ. είναι 27% πιο πιθανό να τραυματιστούν σε μία πρόσκρουση αυτοκινήτου από ότι κάποιος πιο κοντός.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η «δύναμη μοχλού». Η «δύναμη του μοχλού» είναι υπεύθυνη για πολλές φθαρμένες αρθρώσεις και ελλατωματικές πλάτες σε ψηλούς ανθρώπους. Όμως επίσης μας κάνει πιο ευάλωτους σε σπάσιμο οστών σε ένα ατύχημα. Δεν με πιστεύεις; Προσπάθησε αυτό :
Πάρε ένα μολύβι ή ένα μικρό κλαρί-ραβδί περίπου στο ίδιο μέγεθος. Πιάσε την άκρη του καθενός και σπάσε το. Εύκολο, ε; Τώρα πάρε ένα από τα κομμάτια και σπάσε ΤΟ στο μισό. Όχι τόσο εύκολο; Τώρα πάρε ένα από τα μικρά κομμάτια και σπάτε ΤΟ στο μισό. Πιο πολύ δύσκολο, όχι;
Βλέπεις τι εννοούμε; Όσο πιο μακρύ το κομμάτι τόσο ευκολότερο να σπάσει. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και για τα κόκαλα-οστά σε ένα ψηλό άτομο, είναι ευκολότερο να σπάσουν από ότι τα οστά ενός πιο κοντού ατόμου της ίδιας σωματικής διάπλασης.

Οπότε πως προλαμβάνουμε τις τραυματικές σωματικές κακώσεις; Δεν μπορείς εντελώς. Όμως μπορείς να έχεις επίγνωση της κατάστασης και να μειώσεις τις πιθανότητες να τραυματιστείς.

Προσάρμοσε τους προστατευτικούς μηχανισμούς σωστά - σιγουρέψου ότι τα υποστηρίγματα κεφαλιού είναι πίσω από το κεφάλι σου, κι όχι τον αυχένα σου. Εάν ο αναρτήρας ώμου είναι ρυθμιζόμενος, «πάρε» λίγα λεπτά για να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να εφαρμόζει σωστά.

Απόφυγε θέσεις όπου υπάρχουν αμπάρες, υποστηρίγματα, φώτα ή άλλες προεξοχές κοντά στον κεφάλι σου ή στον ώμο σου, ειδικά σε τρένα και μετρό. Εάν το αυτοκίνητό σου έχει προεξοχές οι οποίες απειλούν τα γόνατά σου, τα χέρια σου ή άλλο μέρος του σώματός σου, πούλησε το και πάρε κάποιο με περισσότερο εσωτερικό χώρο. Πρόσεχε για φωτιστικά οροφής, ράβδους αρπάγματος, και γάντζους για παλτά. Ακόμη και αν είναι σε κάποια απόσταση, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά εάν έρθουν σε επαφή με το κεφάλι σου σε μια πρόσκρουση.

Κάνε το σκοπό και συνήθεια να κάνεις πλήρη τεντώματα/stretching πριν την γυμναστική. Μην συμμετέχεις σε αθλήματα «επαφής» χωρίς τη σωστή φυσική κατάσταση και προστατευτικά ρούχα. Εάν κάνεις πατίνια ή σκειτμπορντ, φόρα προστατευτικά για τα γόνατα και τους αγκώνες. Να προσέχεις ακόμη περισσότερο σε αθλήματα τα οποία περιλαμβάνουν γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης σε γρήγορες ταχύτητες όπως το σκι. Δες έναν αθλίατρο εάν έχεις πόνο ο οποίος δεν έχει περάσει σε μία με δύο ημέρες.

Μίλα στον γιατρό σου σχετικά με την οστική πυκνότητα, ειδικά εάν είσαι γυναίκα. Ψηλές γυναίκες με οστεοπόρωση είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από σπασίματα οστών και κύρτωση της σπονδυλικής στήλης από ότι κοντές γυναίκες με παρόμοια οστική πυκνότητα. Μην περιμένεις μέχρι να συνταξιοδοτηθείς, μια συνετή/ λογική στιγμή για να ξεκινήσεις ένα σχέδιο πρόληψης της οστεοπόρωσης είναι γύρω στην ηλικία των 30.

Μην παρασύρεσαι, μην πιστεύεις τον μύθο του «μεγάλος και δυνατός». Το να είσαι ψηλός δεν σου προσδίδει κάποια ιδιαίτερη ικανότητα να σηκώνεις βαριά αντικείμενα. Οι μυς σου είναι μεγαλύτερου μήκους, αλλά όχι απαραίτητα πιο ογκώδεις. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της επενέργειας της «δύναμης του μοχλού», πρέπει να είσαι ακόμη πιο προσεκτικός, ή όταν σηκώνεις βάρος. Φόρα μια ζώνη μέσης (προστατευτικό πλάτης) και πάντα να σηκώνεις βάρος από τα γόνατα, όχι από την μέση. Πρόσεχε τον εαυτό σου, τώρα, ή πέρασε πολλές ημέρες με ένα φυσιοθεραπευτή αύριο.

Πηγή : Tall Club of New York city

Μετάφραση : Σιδηροπούλου Ζωή – μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Υψηλόσωμων

Βασίλης 1 98

Άντρας Αριθμός μηνυμάτων : 52
Ηλικία : 55
Τόπος : Αθήνα
Υψος : 1 98
Registration date : 24/04/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης